Kennis
Geplaatst in

7 tips om je goede voornemens dit jaar wel te halen!

6 tips om je goede voornemens dit jaar wel te halen!
Geplaatst in

De feestdagen zijn weer voorbij en we zitten alweer een paar dagen in het nieuwe jaar. Waarschijnlijk heb je net als veel anderen ook een aantal goede voornemens en doelen opgesteld die je dit jaar wilt behalen.

De voornemens: gezonder eten, meer sporten, afvallen zijn veel voorkomende doelen. Helaas zie je toch vaak dat deze goede voornemens niet behaald worden. Hoe komt dit toch? En wat kun jij doen om ervoor te zorgen dat je jouw goede voornemens dit jaar wel haalt? In dit artikel hebben we 6 tips geselecteerd om je op weg te helpen.

1. Stel realistische doelen

Niets is zo frustrerend als je doelen niet bereiken. De motivatie zal afzwakken en vaak wordt de handdoek in de ring gegooid. Want je hebt nu toch al “gefaald”. Daarom is het ontzettend belangrijk realistische doelen te stellen en rustig naar het einddoel te werken. Vaak willen mensen te veel en te snel en dat lukt niet altijd. Het is uiteraard goed om ambitieus te zijn maar blijf realistisch. Begin met kleine stappen en werk met tussendoelen naar het grote einddoel toe. Het behalen van de tussendoelen zal je iedere keer weer een motivatie boost geven!

2. Maak jezelf verantwoordelijk

Wanneer jij de enige bent die je goede voornemens kent, dan is het gemakkelijk om je er niet aan te houden. Je neemt toch eerder dat ene patatje, heerlijke stuk taart of slaat een uurtje in de sportschool over. Daarom is het belangrijk dat anderen weten wat jij wilt bereiken. Uiteindelijk kunnen ze jou alleen maar helpen, door je te herinneren aan je goede voornemens en je te motiveren. Je zult merken dat jij je hierdoor ook meer verantwoordelijk voelt voor je doelen. Dus spread the word!

3. Stel je doelen positief op

A positive mind is a positive life, formuleer daarom je voornemens positief. We willen in het nieuwe jaar vaak van slechte gewoontes af. Dit resulteert in negatieve voornemens zoals ‘ik wil geen vette hap meer eten’ of ‘ik wil niet meer gestresst zijn”. Vergeet niet dat je met deze uitspraken juist de nadruk op iets negatiefs legt en dat werkt niet bepaald motiverend. Geef er daarom een positieve draai aan, “ik eet gezonder” of “ ik zorg goed voor mijn lichaam”. Dit klinkt gelijk al een stuk positiever en geeft veel meer energie.

4. Maak je doelen concreet

Het concreet maken van je doelen is erg belangrijk. Ga er actief mee aan de slag en weet wat je moet doen om je doelen te bereiken. Wanneer je bijvoorbeeld gezonder wilt eten, plan dan van te voren je maaltijden van die week en doe alvast de boodschappen die je nodig zult hebben. Wanneer je fitter wilt worden, plan dan alvast de trainingen van de komende week in. Dit maakt het een stuk makkelijker om je eraan te houden en veel gemakkelijker om je doelen te behalen.

5. Beloon jezelf

Jezelf belonen als je een doel hebt bereikt werkt super motiverend. Spreek met jezelf en/of je partner af dat je iets mag kopen of doen als jij jouw doel hebt behaald. Voor een beloning werk jij natuurlijk een stuk harder. Dus als er een nieuwe sport outfit of een lekker etentje op het spel staat dan ga je toch iets harder je best doen om succesvol te zijn.

6. Zorg voor voldoende nachtrust

Dit is eigenlijk wel een goed voornemen dat iedereen op zijn lijstje moet zetten. Slapen is namelijk belangrijker dan je zou denken. Door te weinig slaap wordt je humeurig, sneller geïrriteerd, gestrest en dikker. Van te weinig slaap ga je negatiever over jezelf en je omgeving denken. Er zijn dus genoeg redenen om genoeg te slapen. Lees meer over dit ontwerp in ons blog “ Zeven tips om voldoende te slapen

7. Wees enthousiast

Last but not least… Wees enthousiast over je goede voornemens. Want als je dat niet bent, zal het nog lastig worden om ze vol te houden. Bedenk je dan ook goed waarom je een bepaald voornemen hebt en kijk ook naar het resultaat. Waarom wil je meer sporten? Waarom wil je afvallen? Of waarom wil je gezonder eten? Word jij enthousiast van het idee om fit te zijn en goed in je vel te zitten? Dan heb je veel meer kans om deze doelen te halen!

Doe mee aan het gesprek

TOP

WINKELMAND 0

Login

Account aanmaken

Wachtwoord herstel

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt per e-mail een link om een nieuw wachtwoord aan te maken.

Ekopura Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Nieuwsbrief