Kennis
Geplaatst in

Eiwitten en duursport, gaat dat samen? Jazeker!

Eiwitten en duursport
Geplaatst in

Eiwitten en duursport, gaat dat samen? Jazeker!

Duursporters hebben in het bijzonder veel energie nodig om hun intensieve sportprestaties vol te houden. Eiwitten zijn essentieel voor het herstellen na fysieke inspanning. Een eiwittekort verslechtert je herstel en kan zelfs leiden tot het verlies van spiermassa. Daarom is het ontzettend belangrijk om als duursporter genoeg eiwitten binnen te krijgen. Wil je weten hoeveel eiwit jij nodig hebt per dag? Lees dan ons blog: Hoeveel eiwitten heb je per dag nodig?

Na een intensieve inspanning moet je voldoende eiwit binnenkrijgen voor spierherstel en versterking van je spieren. Daarom is het verstandig om na het sporten een eiwitrijke maaltijd te nemen of een eiwitshake. Het is belangrijk om eiwit te combineren met koolhydraten. Deze combinatie zorgt ervoor dat de glycogeen voorraad sneller hersteld wordt wanneer je een zware langdurige training hebt gedaan.

Eiwitten, koolhydraten en vetten

Wanneer de glycogeen voorraad verbruikt is zal je lichaam meer vetten, maar ook spiereiwitten verbranden om aan voldoende energie te komen. Als je je prestaties wilt verbeteren moeten je spieren optimaal herstellen en moet je dit zien te voorkomen. Daarom spelen zowel de eiwitten als koolhydraten een belangrijke rol in je dieet.

Eiwitten hebben voor (duur)sporters dan ook een dubbele functie: ze zorgen voor het herstel en de opbouw van nieuw spierweefsel en voorkómen dat het lichaam de eiwitten uit je spiercellen als brandstof gaat gebruiken. Daarnaast verbruiken duursporters veel koolhydraten, daarom is het belangrijk dat je koolhydraatrijk eet. Als je niet voldoende koolhydraten eet, worden de eiwitten gebruikt voor de energieverbranding en gaat dit ten kosten van je kracht. De geadviseerde voedingspercentages per maaltijd voor duursporters zijn daarom als volgt: 60% koolhydraten, 15% eiwitten en 20/25% vetten.

Water

Naast eiwitten en koolhydraten is vocht essentieel voor je sportprestaties. Tijdens het sporten kan je veel vocht verliezen, wat al snel een negatieve invloed op je sportprestatie heeft. Het valt niet altijd mee om voldoende te drinken tijdens het sporten, maar het is toch echt een must. Lees hier waarom het zo belangrijk is voldoende water te drinken.

 

Eiwitshakes

Eiwitten en duursport gaat dat samen?Eiwitshakes zijn een goede en gemakkelijke aanvulling op het dieet van een duursporter. Je kunt deze het best direct na de training nemen om het eiwitgehalte op peil te brengen en te houden. De ideale post-workout shake is een mix van (snelle) koolhydraten en zowel snel als traag verteerbare eiwitten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een proteïne smoothie met amandelmelk, banaan en een schep eiwitten. Inspiratie nodig voor een eiwitshake? Kijk dan op onze website: Recepten

Let wel op!

Let wel op als je kiest voor een eiwitshake. Er zijn heel veel eiwitpoeders op de markt verkrijgbaar. Veel van deze producten bevatten over het algemeen bestanddelen zoals GMO’s, kunstmatige smaakstoffen, kleurstoffen, geraffineerde suikers en andere ongezonde toevoegingen die volgens ons niet thuis horen in een gezond en gebalanceerd dieet. Daarnaast is er in het productieproces weinig aandacht voor het welzijn van dieren en het milieu.

Ekopura werkt enkel en alleen met pure, gezonde en biologische ingrediënten. Het resultaat: proteïne die vrij is van kunstmatige en onnodige toevoegingen en die goed is voor mens, dier en natuur.

Meer weten over onze producten? Klik dan hier

 

Eiwitten en duursport

 

TOP

WINKELMAND 0

Login

Account aanmaken

Wachtwoord herstel

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt per e-mail een link om een nieuw wachtwoord aan te maken.

Ekopura Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Nieuwsbrief