Kennis
Geplaatst in

Fabels en feiten over eiwitshakes

Fabels en feiten over eiwitshakes
Geplaatst in

Er gaan velen verhalen de ronde over Eiwitshakes en iedereen heeft er wel een mening over. Veel mensen weten niet precies wat proteïne is, hoeveel je lichaam nodig heeft en wat het voor je lichaam doet. In dit artikel hebben we een aantal Fabels en feiten over eiwitshakes voor je op een rijtje gezet.

Er wordt continue onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van proteïne en de resultaten van deze studies zijn zeer positief. Uit verschillende studies is gebleken dat eiwitshakes in combinatie met sport de volgende resultaten teweeg brengen:

• spiermassa behoud en vet verlies
• het honger gevoel blijft langer gestild
• spierherstel en spieropbouw bij het sporten worden bevordert
• de weerstand wordt verhoogt
• je stress resistentie wordt verhoogd

Maar wat is eiwit?
Eiwitten zijn de bouwstoffen van ons lichaam. Eiwit is een voedingsstof, net als koolhydraten en vet. Eiwit levert calorieën en aminozuren. Aminozuren in eiwitten zorgen voor het versterken en herstellen van de lichaamscellen. Om gezond te kunnen leven is het daarom belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Er bestaan verschillende soorten eiwitten. Zo wordt er een onderscheid gemaakt tussen hoogwaardige en minder hoogwaardige. Als we het hebben over hoogwaardige eiwitten dan gaat het over eiwitten met een kwalitatief hoog eiwitgehalte dat uitstekend door het lichaam is op te nemen.

Feiten over eiwit

Sneller herstellen
Eiwitpoeders zijn niet alleen goed voor het afvallen. Ze worden ook gebruikt om spieren sneller te laten herstellen. Eiwitten zijn essentieel voor de aanmaak van spierweefsel. Vooral sporters die veel en zwaar trainen, hebben daarom meer behoefte aan eiwitten. Als het lichaam onvoldoende eiwitten uit voedsel binnenkrijgt, zal het eiwitten uit de spieren gaan gebruiken om het tekort aan te vullen wat ten kosten gaat van de spiermassa.

Afvallen
Eiwitpoeders helpen goed bij het afvallen. Je krijgt snel een verzadigd gevoel waardoor je eerder stopt met eten. Als je een dieet volgt waarbij je minder calorieën consumeert, zal je meer vet verliezen en minder spieren verliezen als je daarbij ook proteïne shakes neemt. Daarnaast helpt het mee om de spiermassa te doen toenemen en een grotere spiermassa, betekent meer vetverbranding en dit zorgt ervoor dat je kunt afslanken. Wil je meer weten? Lees dan ons blog Afvallen met eiwit shakes, kan dat?.

Gezondheidsvoordelen
Uit verschillende studies blijkt dat whey ook weerstand verhogende eigenschappen heeft, veroudering vertraagt en de bloeddruk verlaagt. Bovendien hebben de eiwitten antibacteriële en antivirale eigenschappen en zorgen ze voor een stabiel bloedsuikerspiegel. Daarnaast kunnen eiwitshakes helpen om beter om te gaan met stress. Het klinkt misschien vreemd maar het blijkt dat whey de aanmaak van serotonine stimuleert. Serotonine is een stof die verantwoordelijk is voor je stemming. Dit blijkt uit een onderzoek dat in Nederland is uitgevoerd. In dit onderzoek ondergingen de proefpersonen stress. Proefpersonen die tijdens deze periode whey consumeerde hadden minder last van symptomen van depressie en waren in een algehele betere stemming. (bron)

Fabels over eiwit

Oh nee, ik ben mijn eiwitshake vergeten.
Geen paniek! Niets aan de hand. Het is een gewoonte van sporters om direct na de training een eiwitshake te nemen. Bij sommige sporters leeft zelfs het idee dat ze direct na het sporten een eiwitshake moeten drinken “want anders herstel je slechter”. Dat is echt een fabel, je hoeft niet na het sporten meteen een eiwitshake te nemen. Het komt niet op minuten aan wanneer je gewoon iets gegeten hebt voor de training. Je lichaam heeft dan gewoonlijk voldoende brandstof en eiwitten om even voort te kunnen. Het is veel belangrijker om over de gehele dag te zorgen dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Meer weten over wanneer je het beste een eiwitshake kunt drinken? Lees dan ons blog Wanneer kun je het beste een eiwitshake drinken.

Je lichaam kan maar 20 – 30 gram eiwit per maaltijd opnemen
Er werd een lange tijd veronderstelt dat ons lichaam maar 30 gram eiwit per maaltijd op kan nemen. Deze bewering kunnen we een fabel noemen. Wanneer je fanatiek sport is de inname van eiwitten erg belangrijk. Eiwitten zijn namelijk essentieel voor het herstel van ons lichaam. Het lichaam kan per eetmoment meer dan 30 gram opnemen.

Eiwitshakes zijn saai
Dit is zeker een fabel! Een eiwitshake is alles behalve saai. Maak van elke shake een feestje door te combineren met vers fruit, sap, yoghurt of bijvoorbeeld havermout. Ook kun je eiwitpoeder erg goed verwerken in bijvoorbeeld brownies, koekjes, cakejes ect. Zo maak je in een handomdraai een gezond snack voor tussendoor. Kijk voor alle recepten op onze website Recepten

TOP

WINKELMAND 0

Login

Account aanmaken

Wachtwoord herstel

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt per e-mail een link om een nieuw wachtwoord aan te maken.

Ekopura Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Nieuwsbrief