Kennis
Geplaatst in

Hoe om te gaan met blessures? Crossfit Masters Atleet: Fons Werbata

Hoe om te gaan met blessures? Crossfit Masters Atleet: Fons Werbata
Geplaatst in

Hoe om te gaan met Crossfit blessures?

Fons Werbata, 51 en Crossfit atleet is onlangs derde geworden op de Lowlands Throwdown in de Masters categorie. Hij kwam net terug van een blessure en liet menig jonkie (de Masters categorie was vanaf 40 jaar) in het stof bijten.

Fons Werbata, 51 en Crossfit atleet is onlangs derde geworden op de Lowlands Throwdown in de Masters categorie. Hij kwam net terug van een blessure en liet menig jonkie (de Masters categorie was vanaf 40 jaar) in het stof bijten.

Hoe doet Fons dat en hoe gaat hij om met Crossfit blessures om daarna weer op top niveau te kunnen presteren? Wij vroegen er alles over.

Wat voor blessures heb je gehad sinds je Crossfit?

In het begin (+/- 2010) ben ik een paar keer door mijn rug gegaan met deadliften. Hierdoor is er een drempel ontstaan. Sindsdien doe ik rustiger aan en ben ik wat wat minder bereid om heel zwaar te deadliften.

In 2013 heb ik een elleboog blessure opgelopen waaraan ik ook geopereerd ben. Er was een verdikking van het kapsel van het gewricht opgetreden waardoor mijn ellebogen knakten, pijn deden en niet meer mobiel waren. Op een gegeven moment moesten we tijdens een training skin the cat doen en tijdens de ring oefening was er een luid scheurend geluid te horen waarna ik niets meer kon met die elleboog. Het blijft altijd een gevoelig punt en het is na de operatie ook minder mobiel geworden.

In 2016 heb ik een schouderblessure gehad waaraan ik ook geopereerd ben. Ik had een beschadigde bicepspees en er zat gruis in mijn gewricht en dat hebben ze weggehaald. Twee jaar lang heb ik daar  last van gehad, vooral bij muscle ups, die ringen dat is niks voor mij. Ik heb ondanks de pijntjes gewoon doorgetraind maar uiteindelijk toch een kijkoperatie laten doen. De dokter gaf aan dat het is ontstaan door jarenlange belasting met zware gewichten.

Begin dit jaar speelde mijn elleboog weer op. Ik had daarom voor dit jaar mijn verwachtingen qua competities naar beneden bijgesteld om te focussen op mijn herstel. Het herstel verliep echter voorspoedig. Ik heb er de tijd voor genomen en was uiteindelijk precies op tijd hersteld voor de Lowlands Throwdown. Zonder verwachtingen ben ik erin gestapt maar als vrij snel voelde ik dat er misschien toch wel wat te halen viel.

Hoe om te gaan met blessures? Crossfit Master Fons Werbata

Hoe ga je om met blessures?

Dat is iedere keer verschillend. Bijvoorbeeld met mijn schouder operatie. Toen ben ik eerst naar de fysio gegaan om er naar te kijken maar uiteindelijk bleek dit niet te helpen. Daarnaast heb ik zelf van alles uitgeprobeerd. Veel lopen rekken, met de lacross bal, foamrollers, tijgerbalsem maar niets bleek te helpen. De dokters konden ook niks zien in de schouder totdat we een kijkoperatie hebben gedaan waaruit bleek dat er gruis in mijn schouder zat.

Na de elleboog operatie in 2013 heb ik echt 6 weken rust moeten nemen waarin ik helemaal niets kon doen. Bij de schouder operatie kon er vrij snel al weer bewogen en geoefend worden maar wel rustig. Ik ben met 2kg begonnen en vanaf daar heb ik het heel rustig weer opgebouwd. Dat leverde grappige taferelen op in de gym waarbij ik met pijn en moeite een 2kg dubbel kon optillen. Langzaamaan ben ik omhoog gegaan qua gewichten en daarna rustig begonnen met pull-ups en ander atletisch werk. Ik heb toen zelf op gevoel herstel training gedaan en bijpassende oefeningen gezocht.

In 2016 ben ik eind juli aan mijn schouder geopereerd en 2,5 maand later al de kwalificaties gedaan voor Amsterdam throwdown. Niet in de beste vorm maar het was wel een goede training.

Hoe om te gaan met Crossfit blessures

Wat is je geheim voor optimaal herstel?

Het geheim bij herstel van een blessure is discipline. Met discipline bedoel ik jezelf niet laten verleiden te snel te veel gewicht te willen liften. Houd jezelf tegen. Je moet voorzichtig weer beginnen en aan de andere kant ook niet te lang stilzitten anders raak je gedemotiveerd. Luister naar je lichaam en ga bij jezelf na of wat je aan het doen bent goed voelt. Vooral ook in de dagen na een training. Zodra iets niet goed voelt is het beter om een stapje terug te doen totdat je voldoende bent aangesterkt.

Wat voor impact hebben de blessures mentaal op jou?

Ik laat me er niet door uit het veld slaan. Stoppen is geen optie voor mij dus ga ik gelijk over naar heel gedisciplineerd herstellen. Ik kan mijzelf heel goed onder controle houden. Echt bewust beginnen met licht gewicht en dan met kleine stappen vooruit. De tijd nemen om te kijken hoe het voelt op het moment zelf maar ook vooral de dagen erna. Geen gekke dingen doen en naar je lichaam luisteren. Beter langzaam herstellen dan te snel, te veel en dan weer opnieuw moeten beginnen.

Hoe om te gaan met blessures? Crossfit masters atleet Fons Werbata

Ben je wel eens helemaal pijn vrij geweest?

Nee ik heb altijd wel ergens last van. Zo heb ik bijvoorbeeld altijd pijn in mijn kuiten van de double unders en heb ik een plek in mijn onderrug die pijn gaat doen bij het snatchen en bij clean & jerks.

Heb je altijd last van pijntjes gehad?

In het begin niet maar toen kon ik nog niet zo veel en wat ik deed was met weinig gewicht. Sinds ik op maximaal gewicht zit heb ik altijd wel een plek die pijn doet. De pijntjes blijven constant. Ik heb niet het idee dat het nu erger is dan een paar jaar geleden dus met ouderdom kan het niet te maken hebben 🙂 Mijn remedie hiervoor is de foam roller en de lacross bal die ik veelvuldig gebruik.

Denk je wel eens aan stoppen met crossfit?

Nee, zolang als het kan blijf ik het doen. Stoppen is geen optie. Ik kan mij ook niet voorstellen dat ik een andere sport zal beoefenen. Misschien zal ik op een gegeven moment wel stoppen met wedstrijden als het echt niet meer gaat.

 

 

Eko-header-vegan blueberry-omega3 NL

 

 

Doe mee aan het gesprek

TOP

WINKELMAND 0

Login

Account aanmaken

Wachtwoord herstel

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt per e-mail een link om een nieuw wachtwoord aan te maken.

Ekopura Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Nieuwsbrief