Kennis
Geplaatst in

Is een teveel aan eiwitten ongezond?

Is een teveel aan eiwitten ongezond?
Geplaatst in

Eiwitten zijn de bouwstoffen van ons lichaam. Eiwit is een voedingsstof, net als koolhydraten en vet. Eiwit levert calorieën en aminozuren. Aminozuren in eiwitten zorgen voor het versterken en herstellen van lichaamscellen. Daarom is het belangrijk om voldoende eiwit binnen te krijgen, zeker wanneer je een actieve sporter bent. Een tekort aan eiwitten in de voeding kan leiden tot een achterblijven in de groei, slecht herstel, verminderde weerstand en afbraak van de spiermassa. Maar is een teveel aan eiwitten ongezond?? We gaan hier in dit artikel dieper op in.

Zoals het eigenlijk met alles is, “te veel” van iets is nooit gezond. Water is essentieel, maar te veel ervan kan dodelijk zijn. Te veel spinazie is ongezond, en te veel vette vis ook, hoe gezond ze in de juiste porties ook kunnen zijn.

Wil je weten wat voor jou de optimale hoeveelheid eiwitten per dag is? Lees dan ook ons artikel: Hoeveel eiwitten heb je per dag nodig?

Nieren
Regelmatig hoor je dat te veel eiwitten slecht zouden zijn voor onze nieren of lever. De gedachte hierachter is dat meer eiwitten zorgen voor een verhoogde druk op deze organen, wat tot beschadiging kan leiden.

Eiwitten worden door de nieren afgebroken tot ureum. De stof ‘ureum’, is een van de afvalstoffen die aangemaakt worden door de nieren bij het filterproces van eiwitten en wordt door onderzoekers gebruikt om de nierfunctie te evalueren. Voedingsdeskundigen zijn nog steeds van mening dat een constante dagelijkse eiwitinname boven de 2 gram per kilo lichaamsgewicht de nieren kan overbelasten, maar dit is nooit wetenschappelijk bewezen. Wanneer je genoeg drinkt op een dag voorkom je een (te) hoge concentratie eiwitten in je nieren en urine. Voor mensen die aan een nieraandoening lijden kan een hoge eiwitconsumptie echter wel schadelijk zijn.

Adem
Wanneer je minder koolhydraten eet of een volledig eiwit dieet volgt, komt je lichaam en je metabolisme in een bepaalde staat terecht genaamd Ketose. Ketose is de fase waarbij het lichaam overgaat van het gebruiken van koolhydraten als brandstof naar vetten. Als je in ketose raakt gaat het vet verbranden sneller. Dit is natuurlijk goed nieuws als je van je buik af wilt komen. Let echter wel op want het kan een minder goed effect hebben op je adem.

Gewichtstoename
Verwacht niet dat je af zult vallen wanneer je extra eiwitten neemt en de rest van je dieet hetzelfde laat. Eet je meer proteïnen zonder de calorieën via andere voeding terug te brengen, dan kan het zijn dat je geen gewicht verliest. Eiwit levert energie: per gram 4 kilocalorieën. Om af te vallen heb je een negatieve energiebalans nodig dus een verdere aanpassing van het dieet is nodig.

Een studie uit 2012 toonde aan dat mensen die een proteïnerijk dieet volgden dat ook rijk aan vetten is, dezelfde hoeveelheid vet bijkwamen wanneer ze zich overaten als mensen die een proteïnearm dieet, rijk aan vetten volgden. De mensen die meer proteïnen aten ontwikkelden wel meer spiermassa volgens TIME.

Darmen
Eiwitrijke voedingsmiddelen zijn goed om spieren te kweken, maar bevatten verder weinig vezels. Wanneer je minder complexe koolhydraten eet, en vooral veel eiwitten is het daarom moeilijk om je aanbevolen dagelijkse 25 tot 35gr vezels binnen te krijgen. Het kan dus gebeuren dat je darmen hiervan van streek raken. Zorg daarom wel voor een gevarieerd dieet met veel groenten en fruit om de balans te bewaren en darmklachten te voorkomen.

Calcium
Ook wordt er beweerd dat te veel eiwitten schadelijk zouden zijn voor onze botten. Het zou er namelijk voor zorgen dat meer calcium wordt uitgescheden door het lichaam. Het is waar dat er meer calcium wordt uitgescheden, maar een verhoogde eiwit inname zorgt er ook voor dat ons lichaam meer calcium opneemt via de darmen. Er gaat dus meer uit, maar er komt ook meer in.

 

 

Doe mee aan het gesprek

TOP

WINKELMAND 0

Login

Account aanmaken

Wachtwoord herstel

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt per e-mail een link om een nieuw wachtwoord aan te maken.

Ekopura Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Nieuwsbrief