Kennis
Geplaatst in

Kan je afvallen met eiwitshakes?

Kan je afvallen met eiwitshakes?
Geplaatst in

Eiwitshakes zijn razend populair onder sporters omdat ze aminozuren bevatten die het herstel van beschadigd spierweefsel bevorderen en de aanmaak van nieuw spierweefsel stimuleren. Je kunt er eindeloos mee variëren en het is een lekkere en makkelijke manier om aan je dagelijkse eiwitbehoefte te komen. Maar een vraag die we vaak gesteld krijgen is: kan je afvallen met eiwitshakes? Daar gaan we in dit artikel dieper op in.

Afvallen doe je alleen als je meer calorieën verbrand dan dat je consumeert. Hier kan je voor zorgen door de algehele calorie verbranding te verhogen door middel van sport en beweging, door minder te gaan eten of een combinatie van beiden (pas hierbij wel op dat het niet ten koste gaat van je gezondheid). Eiwitshakes zijn hierbij niet doorslaggevend maar kunnen wel stimulerend werken.

Honger Hormoon
Eiwitten zijn (naast koolhydraten en vetten) één van de drie energiebronnen van je lichaam en zijn ontzettend belangrijk tijdens het afvallen. Eén van de effecten van het eten van veel eiwitten is dat je minder hongerhormoon aanmaakt.

Het belangrijkste hongerhormoon in je lichaam is ghreline. Ghreline is een hormoon dat geproduceerd wordt in je maag. Je produceert ghreline als deze leeg is. Via je bloedbaan reist het hormoon naar je hersenen en daar stimuleert de ghreline je hersenen om signalen van honger aan te maken. Daardoor ga je op zoek naar eten. Zodra we klaar zijn met eten, remt de productie van ghreline en komt er het hormoon leptine vrij. Leptine wordt in het vetweefsel geproduceerd en geeft een seintje naar de hersenen dat we genoeg hebben gegeten en je krijgt een gevoel dat je verzadigd bent.

Het gebruik van eiwitrijke shakes zoals caseïne remt de aanmaak van ghreline. Dat komt doordat deze eiwitten langzaam worden afgebroken in je maag, waardoor je automatisch minder van het hongerhormoon ghreline aanmaakt.

Verzadiging
Eiwitten en in het bijzonder caseïne zorgen er dus voor dat je langer het gevoel hebt dat je vol zit. Met andere woorden, je zult minder snel naar snacks en tussendoortjes grijpen omdat je trek hebt. Uit onderzoek blijkt dat hierdoor ook het welbekende jojo-effect kan worden tegengegaan.

Eiwitten zorgen dus niet alleen voor een uitgesteld honger gevoel, maar geven je ook een verzadigd gevoel.

Stofwisseling
Vanwege het feit dat het lichaam harder zijn best moet doen om de eiwitten te verbranden verhoogt de snelheid van je stofwisseling. Een mooie bijkomstigheid hiervan is dat je daardoor ook meer vet zult verbranden.

Spieropbouw
Daarnaast is bewezen dat whey, caseïne maar ook plantaardige eiwitten zoals erwten en rijst proteïne in combinatie met sport ervoor zorgen dat je lichaamsbouw verbetert. Door voldoende eiwitten te eten in combinatie met sport, zullen de spieren sterker worden en groeien waardoor je uiteindelijk gemakkelijker afvalt omdat de spieren meer energie gebruiken wat weer een verhoogde stofwisseling als gevolg heeft.

Welke proteïnes zijn de beste keuze?
Alle eiwitten hebben in zekere zin een positief effect, zorgen voor een verzadigd gevoel en een verbeterde verbranding. Echter is er een eiwit dat er bovenuit springt en dat is caseïne. Het lichaam moet veel meer moeite doen om caseïne te verbranden in vergelijking tot andere eiwitten. Dit zorgt ervoor dat de stofwisseling verhoogt over een periode van enkele uren na inname wat een positief effect heeft op de vetverbranding. Je zult hierdoor ook langer een verzadigd gevoel hebben doordat de productie van het hongerhormoon ghreline wordt uitgesteld. Last but not least heeft caseïne ook nog eens een positief effect op de spieropbouw vanwege het hoge eiwitgehalte.

Voor de werking en meer voordelen van caseïne kan je ook het volgende artikel lezen: Wat is caseïne? 5 voordelen.

Kwaliteit
Er zijn velen verschillende proteïne poeders op de markt. Let er echter wel op welke je neemt want in veel gevallen zijn de goedkoopste zeker niet de beste. Kijk ook goed op de ingrediënten lijst en bedenk of je te maken hebt met een betrouwbare producent.

De beste kwaliteit proteïnes zijn rijk aan voedingsstoffen en bevatten geen schadelijke ingrediënten zoals geraffineerde suikers en kunstmatige toevoegingen (bv. aspartaam, sorbitol en sacharine), soja, tarwegluten, conserveringsmiddelen en inferieure proteïnes.

Ekopura gebruikt daarom enkel biologische ingrediënten die gegarandeerd zuiver en schoon zijn. Het resultaat: proteïne die vrij is van kunstmatige/onnodige toevoegingen en die geproduceerd worden met respect voor mens dier en natuur.

Wil je meer weten over Ekopura en onze producten? Kijk dan hier: staging.ekopura.com

Doe mee aan het gesprek

TOP

WINKELMAND 0

Login

Account aanmaken

Wachtwoord herstel

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt per e-mail een link om een nieuw wachtwoord aan te maken.

Ekopura Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Nieuwsbrief