Kennis
Geplaatst in

Tips om blessures te voorkomen

tips om blessures te voorkomen
Geplaatst in

Sporten is gezond, maar het kan ook leiden tot verschillende soorten blessures. Voor zowel binnen- als buitensporters liggen blessures op de loer. Niet alle blessures zijn even erg, en sommige sporters hebben nooit ergens last van. Maar ook voor diegenen, hieronder 9 tips om blessures te voorkomen.

1) Koude spieren zijn gevoelig voor blessures. Het is daarom belangrijk om een warming-up uit te voeren. Lees hier meer over in ons blog ” Belang van een goede warming-up!“.

2) Rustig opbouwen. Het is ontzettend belangrijk dat je de work-outs rustig opbouwt en niet meteen als een gek aan het trainen slaat. Hierdoor is de kans op blessures een stuk groter. Neem je tijd er is geen haast bij!

3) Negeer geen pijn! Luister altijd naar je lichaam en doe oefeningen die je aankunt. Het lichaam geeft je feedback om een reden. Ga niet door bij (toenemende) pijn.

4) Luister naar je lichaam. Krijg je last van bijvoorbeeld schouders, rug, ellebogen of knieën, beschouw dit dan als waarschuwing van je lichaam. Chronische overbelasting kan vervelende klachten als pees- en slijmbeurs-ontstekingen geven. En als je net zo goed bezig bent en het schiet in je rug en je kan 3 weken niet trainen is dat natuurlijk super zonde.

5) Zorg voor een goed opgebouwd trainingsschema! Zeker als je net begint met trainen, dan moet je niet teveel vragen van je lichaam. Zorg voor een schema dat de sportactiviteiten goed opbouwt in zowel frequentie als zwaarte van de oefeningen. Op die manier bouw je je spieren ook langzamerhand op en is de kans dat je ze overbelast en beschadigt kleiner.

6) Slechte techniek! Als je techniek bij het uitvoeren van je oefeningen niet goed is kun je spieren en gewrichten scheuren of verrekken bij je trainingen. Dat geldt ook bij bijvoorbeeld oefeningen als de squat en de push up. Leer dus allereerst de techniek goed van een oefening voordat je de oefening als vast onderdeel van je work-out opneemt.

7) Kies geschikte (hardloop)schoenen. Het maakt niet uit welke sport je beoefent, zorg altijd dat je de juiste sportuitrusting aanschaft. Met versleten (hardloop)schoenen kun je vervelende blessures oplopen waar je heel lang zoet mee kan zijn. Denk hierbij aan Blaren, knie- en heupblessures of vervelende ontstekingen. Zorg daarom altijd voor geschikte schoenen.

8) Vergeet de cooling-down niet. Deze is wel net zo belangrijk als de warming-up. Een goede cooling-down bespaart veel spierpijn de komende dagen. Afvalstoffen worden afgevoerd en de spier gevoed met nieuwe energie.

9) Versterk je spieren! Door sterkere spieren is je lichaam beter voorbereid op onverwachte bewegingen zoals stoten en vallen. Hierdoor is de kans dat je een blessure oploopt tijdens een val kleiner.

Dus geniet volop van het sporten en neem deze tips om blessures te voorkomen ter harte.

TOP

WINKELMAND 0

Login

Account aanmaken

Wachtwoord herstel

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt per e-mail een link om een nieuw wachtwoord aan te maken.

Ekopura Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Nieuwsbrief