Kennis
Geplaatst in

Waarom heeft je lichaam eiwit nodig?

Waarom heeft je lichaam eiwit nodig?
Geplaatst in

Waarom heeft je lichaam eiwit nodig? Eiwitten zijn de bouwstoffen van ons lichaam. Eiwit is een voedingsstof, net als koolhydraten en vet. Eiwit levert calorieën en aminozuren. Aminozuren in eiwitten zorgen voor het versterken en herstellen van lichaamscellen. Om gezond te kunnen leven is het belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen.

Eiwitten zijn essentieel voor de aanmaak van spierweefsel. Vooral sporters die veel en zwaar trainen, hebben daarom meer behoefte aan eiwitten. Als het lichaam onvoldoende eiwitten uit voedsel binnenkrijgt, zal het eiwitten uit de spieren gaan gebruiken om het tekort aan te vullen wat ten kosten gaat van de spiermassa. Je kan dus trainen zoveel je wilt, maar als je onvoldoende eiwitten binnenkrijgt, zal je spierkracht en massa niet toenemen.

Soorten Proteïne

Er bestaan verschillende soorten proteïnen. Zo wordt er een onderscheid gemaakt tussen hoogwaardige en minder hoogwaardige. Als we het hebben over hoogwaardige eiwitten dan gaat het over eiwitten met een kwalitatief hoog eiwitgehalte dat uitstekend door het lichaam is op te nemen.

Proteïne bronnen

Proteïnen vind je in zowel dierlijke als plantaardige producten. Bij dierlijke producten kun je denken aan vlees, vis, zuivel en eieren.
Bij plantaardige producten kun je denken aan noten, peulvruchten, paddestoelen, groene groenten, granen, avocado, zaden en pitten.
Dierlijke producten bevatten meer essentiële aminozuren dan plantaardige producten. Je zult naar verhouding daarom meer plantaardige voeding moeten eten om dezelfde hoeveelheid eiwitten binnen te krijgen. Dierlijke producten zijn minder duurzaam om te produceren.

Eiwitrijke voeding

In welke voeding zitten veel eiwitten?
• Vis: zalm, tonijn, kabeljauw, makreel, koolvis, bot & zeevruchten
• Gevogelte: kip, kalkoen & eend (+ eieren!)
• Vlees: biefstuk, rosbief, tartaar, gerookt rundvlees, & lever
• Noten: amandelen, hazelnoten, walnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten & cashewnoten
• Bonen: sojabonen, linzen, adukibonen, kikkererwten, kapucijners, tuinbonen & pinda’s
• Zuivel: kwark & yoghurt, whey eiwit shakes

Eiwitshakes

Het drinken van een eiwitshake is een gemakkelijke manier om de nodige voedingsstoffen binnen te krijgen die het lichaam ondersteunt met spiergroei en herstel zonder dat je veel extra calorieën binnenkrijgt.

Let wel op, er zijn velen verschillende (whey) proteïne producten op de markt. Ze zijn echter niet allemaal even goed voor je lichaam en zitten vol met GMO’s, smaakstoffen, kleurstoffen, geraffineerde suikers en andere stoffen die niet thuis horen in een gezond en gebalanceerd dieet.

De whey en vegan proteïne van Ekopura is echter vrij van kunstmatige en onnodige toevoegingen, is gemaakt met 100% biologische whey of plantaardige alternatieven en bevat enkel natuurlijke ingrediënten van de aller hoogste kwaliteit. Wil je meer weten over onze producten? Klik dan hier.

TOP

WINKELMAND 0

Login

Account aanmaken

Wachtwoord herstel

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt per e-mail een link om een nieuw wachtwoord aan te maken.

Ekopura Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Nieuwsbrief